Hipokratizem levega fašizma

Hipokratizem levega fašizma

Konec poletja središče Ljubljane že tradicionalno zasedejo nevladniki. Tudi letos ne bo nič drugače. Dan, ko se bodo nevladne organizacije že sedemnajstič družile v Ljubljani, bo v četrtek, 13. Septembra, na Prešernovem trgu, Tromostovju in Stritarjevi ulici.

Tako piše na strani CNVOS, vendar bo letos drugače, letos na sejmu nevladnih organizacij ne bo Inštituta za domoljubne vrednote, nevladne organizacije za promocijo domoljubja v Sloveniji. Zakaj pa je tako? Zato, ker so nam v CNVOS, ki ga vodi direktor Goran Forbici prepovedali sodelovanje na sejmu nevladnih organizacij.

Zakaj so nam prepovedali predstavitev organizacije in dogodkov, ki smo jih načrtovali? Zato, ker smo drugačni! Zato, ker smo drugačni od Mirovnega inštituta, Amnesty Slovenija, Legebitre, ipd. Zato, ker zagovarjamo ljubezen do svoje domovine, cenimo družinske vrednote in tradicijo svojih prednikov, zato. In tudi zato, ker svojo »nevladnost« za razliko od ostalih nevladnih organizacij dokazujemo s tem, da nismo prisesani na vlado in državo, kar pa zgoraj omenjene organizacije, kot tudi CNVOS so.

Naj omenimo, da je lani samo Mirovni inštitut od države dobil 356.000 evrov. In kakšne koristi ima država in imamo državljani od te donacije? Morda knjigo o zakonodaji na področju priseljevanja migrantov in pravici do prebivanja le-teh v Sloveniji? Koliko od tega denarja so porabili za humanitarno pomoč našim ljudem v stiski?

Pa ravno drugačnost je tisto, kar naj bi zagovarjali zgoraj omenjeni nevladniki, ki so z našo izključitvijo zgolj dokazali, da so samo del politike totalitarnega sistema, ki deluje po načelu, kdor ni z nami, je proti nam in tega je treba uničiti. Sicer pa ni čudno, saj je pokrovitelj festivala Zoran Janković, ki nam je v svojem pamfletu že napisal, da v Ljubljani nismo dobrodošli. Dobrodošli so sami tisti, ki delijo kolektivno miselnost v okvirih dovoljenega s strani vodstva CNVOS in njihovih pokroviteljev. Vse ostalo je prepovedano, kar je že skoraj Orwelsko. Dovoljeno je samo tisto, kar dovoli »Ministrstvo resnice« z velikim bratom na čelu. S to razliko, da pri nas namesto velikega brata vlada »mali brat«.

Še bolj zanimivo pa je, da je prav direktor CNVOS Goran Forbici zapisal:

»Diskriminacije in izključevanja nevladnih organizacij zaradi njihovega političnega in svetovnonazorskega profila, najsi gre iz javnega financiranja ali pa iz česa drugega, bi se zato morali enako bati vsi v nevladnem sektorju, naj smo levi ali desni, bolj progresivni ali bolj konservativni ali pa preprosto samo zmerni in sredinski. Tako kot bi se seveda ravno zato morali vsi še bolj bati zmage strank, ki (in dokler) kaj takega napovedujejo – in to ne glede na to, kakšne barve s(m)o!«

Torej, kaj je izključitev Inštituta za domoljubne vrednote drugega kot diskriminacija zaradi svojega prepričanja in svetovnonazorskega profila?

Opozorili bi tudi na 14. člen Ustave RS, ki opozarja na enakost, saj so v Sloveniji vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in svoboščine, ne glede na politično ali drugo prepričanje. Skladno 39. členu Ustave RS pa je zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska ter drugih oblik javnega obveščanja in izražanja.

Dne 28. avgusta 2018 smo v Inštitutu za domoljubne vrednote, na svojo željo, da bi imeli samostojno stojnico, saj smo za svojo predstavitev na festivalu pripravili kar pester program dogajanja prejeli nasleden dopis:

»Dogovorjeno stojnico boste imeli sami. Do petka do 12. ure pa mi prosim sporočite, kakšne aktivnosti boste izvajali na stojnico, saj lahko informacije vključimo morda tudi v našo brošuro.«

Dne 30. avgusta 2018, pa smo po elektronski pošti prejeli naslednji dopis:

»Pozdravljeni. Žal imam za vas slabo novico. Obveščam vas, da je naše vodstvo po pregledu vaših zapisov na uradnem profilu vaše organizacije na Facebooku (https://www.facebook.com/patrot.si) odločilo, da vam letos ne bo omogočilo možnosti predstavitve na Festivalu nevladnih organizacij LUPA. V CNVOS zagovarjamo spoštljiv diskurz ter spoštljiv odnos do vseh družbenih skupin in nevladnih organizacij. Označevanje kogarkoli za »pomehkuženega fantka«, ki ni sposoben skrbeti za varnost družine«, nevladnih organizacij pa za »prisklednike« od katerih ni nobene koristi«. Ni v skladu s politiko CNVOS in festivala LUPA, katerega namen je javnosti predstaviti raznolikost in pomembnost nevladnega sektorja.«

Torej je namen predstaviti javnosti raznolikost, vendar kako, če raznolikosti ne sprejemajo? Če ne sprejemajo drugače mislečih od sebe, niti ne dopuščajo drugačnega mišljenja, saj če bi ga potem nam gostoljubja ne bi odrekli, temveč bi pustili, da se spustimo v razpravo z drugimi nevladnimi organizacijami in seveda obiskovalci festivala. Vendar se več kot očitno tega bojijo. Bojijo se svobode mišljenja in svobode govora, kar želijo omejiti ljudi na zgolj svoje videnje in svoje mišljenje. In kaj je to drugega kot hipokratizem levega fašizma.

Avtor objave Skrbnik